Srbija i Izrael osnivaju mješoviti odbor za međusobnu suradnju

U Srbiji vlada veliko zanimanje  za razvoj svestrane suradnje s Izraelom, izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom. Tijekom sastanka je bilo riječi o bilateralnim i gospodarskim odnosima koji su dobri, no moguća je veća trgovinska razmjena, rekao je srbijanski predsjednik i podsjetio na veliki broj izraelskih tvrtki koje uspješno posluju u Srbiji. Također, dogovoreno je osnivanje i aktiviranje mješovitog odbora za suradnju, koji će sa srbijanske strane predvoditi ministri Nenad Popović i Siniša Mali. Predsjednik Srbije očekuje velike rezultate od tog odbora, ponajprije stvaranje sigurnijeg poslovnog okruženja. Prema njegovom uvjerenju, gospodarska suradnja može biti toliko dobra kao i politička.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je pak iskazao ponos time što je prvi izraelski predsjednik koji je posjetio Srbiju, naglasivši pritom kako je Izrael danas snažna ekonomija i stručnjak u raznim područjima, od infrastrukture, preko poljoprivrede i energetike do kibernetike.  Također je istaknuo veliki broj izraelskih investicija u Srbiji i poželio jačanje suradnje dviju zemalja. Na sastanku je dogovoreno što skorije potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je izraelski predsjednik i dodao kako su potencijali gospodarske suradnje dviju zemalja značajni, što potvrđuju brojke za 2017. godinu.

Ukupan izvoz roba u Izrael u razdoblju siječanj-prosinac 2017. godine iznosio je 24,1 milijun eura, dok je u istom razdoblju uvezeno 35 milijuna eura robe te je pokrivenost uvoza izvozom bila 68,86 posto. Posljednjih godina u Srbiji posluje pedesetak izraelskih tvrtki u sektoru proizvodnje i usluga i one zajedno zapošljavaju više od 1.000 ljudi. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u razdoblju siječanj-ožujak 2018. godine ukupna vanjskotrgovinska razmjena u robi s Izraelom iznosila je 13,6 milijuna eura, a ukupan izvoz u robi u Izrael u tom razdoblju iznosio je 5,7 milijuna eura. Uvezeno je 7,9 milijuna eura robe, što govori kako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 72,15 posto do ožujka ove godine.

Glavni izvozni proizvodi Srbije u Izrael u 2017. godini bili su cigarete (12 posto), gume za putničke automobile (7 posto), ostali proizvodi od nikla (7 posto), hrana za pse i mačke (7 posto) i slično. Glavni uvozni proizvodi Srbije iz Izraela u 2017. godini bili su nerazvrstana roba (41 posto), zatim slijede herbicidi (6 posto), netkani tekstil od sintetike (4 posto) i slični proizvodi.



Priopćenja