Premijerka Brnabić razgovarala u Washingtonu s članovima Poslovnog vijeća za međunarodno razumijevanje

U okviru svoje prve radne posjete SAD-u, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Washingtonu s članovima Poslovnog vijeća za međunarodno razumijevanje (Business Council for International Understanding – BCIU), među kojima su bili predstavnici velikih multinacionalnih kompanija, poput NCR, Visa, Philip Morris, Master Card i drugi.

Članovima Poslovnog vijeća je tom prigodom predstavila rezultate reformi koje je Srbija provela u cilju postizanja fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti.

Vlade Srbije želi stvoriti predvidivo i stabilno poslovno okruženje i osigurati dugoročno održiv gospodarski rast, istaknula je premijerka i dodala kako je Srbija u prethodnom razdoblju, uspjela reformirati izdavanje građevinskih dozvola, koje se sada izdaju potpuno elektronski. Tako je iz postupka izdavanja dozvola iskorijenjena korupcija jer, kako je ustvrdila, Srbija nastoji postati zemlja u kojoj će nove tehnologije, digitalizacija, obrazovanje i inovacije biti okosnica razvoja.

Srbija intenzivno radi na reformi javne administracije, odnosno stvaranju efikasne uprave, a jedan od koraka u tom smislu je i osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu, u kojoj će se educirati državni službenici. Isto tako, ubrzano se radi na modernizaciji javne uprave i uvođenju brojnih elektronskih servisa kako bi se stvorila javna uprava u službi građana i gospodarstvenika, rekla je premijerka Brnabić i kao prioritete Vlade Republike Srbije navela vladavinu prava te jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Na sastanku s ministrom financija SAD-a Stevenom Mnuchinom, predstavnicima MMF-a i Svjetske banke razgovarala je o pronalaženju rješenja za dvostruko oporezivanje srpskih tvrtki iz Silicijske doline. Kako je naglasio domaćin skupa tvrtka NCR, Srbija je odlična zemlja za investiranje, a Vlada Srbije sjajan partner. Stoga ta tvrtka, koja u Srbiji već zapošljava više od 2.500 ljudi, a u sljedećih 10 godina planira ulaganje od oko 400 milijuna eura, želi i dalje  širiti svoje poslovanje u toj zemlji.

Vezano za obrazovanje i reformu obrazovnog sustava u Srbiji, premijerka Brnabić je u razgovoru istaknula kako su informatika i računalstvo obvezan predmet od petog razreda osnovne škole, uvode se digitalni udžbenici, kao i predmeti poduzetništvo i financijska pismenost, a sve kako bi se mladi pripremili za izazove na tržištu rada. Također je istaknula kako Srbija intenzivno radi na modernizaciji svoje prometne infrastrukture jer je tranzitno raskrižje tog dijela Europe.



Priopćenja