U lipnju posao pronašlo 26.300 osoba

U lipnju je oko 26.300 osoba pronašlo posao, što je oko 6,5 posto više u odnosu na mjesec ranije te je sada u Srbiji, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), oko 597.000 nezaposlenih osoba.  

Kada se govori o smanjenju nezaposlenosti u lipnju, na umu treba imati činjenicu da je u tom mjesecu veća ponuda sezonskih poslova u odnosu na mjesec ranije, pa se zbog toga, kao i zbog migracija stanovništva, bilježi povećanje broja onih koji su pribavili radnu knjižicu, barem na određeno vrijeme.

Kako podsjeća direktor NSZ-a Zoran Martinović, najviše posla i dalje ima u prerađivačkoj industriji te u području zanatstva, usluga i trgovine. Samozapošljavanje je također važna mjera za koju postoji veliko zanimanje te će i u ovoj godini oko 3.600 nezaposlenih pokrenuti vlastiti posao.

Kada je riječ o broju registriranih zaposlenih osoba, najviše ih je u Beogradskoj regiji i Vojvodini. Osim IT stručnjaka, do posla najlakše dolaze inženjeri strojarstva i građevine, liječnici specijalisti, stručnjaci za bankarstvo, farmaceuti, profesori njemačkog i engleskog jezika, fizike, matematike, ali i bravari, zavarivači, ugostitelji, kuhari, vozači, medicinske sestre i njegovatelji starijih osoba.



Priopćenja