O poreznom sustavu Indonezije

Indonezija ima vrlo povoljan sustav poreza na dohodak za male poduzetnike, koji će sada postati još privlačniji. Naime, pitanje je vremena kada će nova snižena stopa poreza na dohodak u Indoneziji postati primjenjiva.

Prema vladinom zakonu (Peraturan Pemerintah, 23/2018),  na porez na dohodak primjenjivat će se nova porezna stopa. Trenutačna stopa je smanjena s jednog postotka na pola posto za sve porezne obveznike, kao i za tvrtke s bruto prihodima ispod Rp 4,8 milijardi godišnje (US$ 339,029). Pojedinci i tvrtke mogu koristiti novu stopu poreza na dobit za različita razdoblja valjanosti.

Tvrtka može u početku koristiti tri godine snižene stope poreza na dohodak u Indoneziji. Ako se dostigne granica bruto prihoda (Rp 4,8 milijardi godišnje) tijekom tog vremena, potrebno je prestati koristiti smanjenu stopu poreza na dohodak. Međutim, ako prihodi tvrtke ostanu unutar zadanog ograničenja, može se nastaviti s novom stopom poreza na dohodak. Na taj način, obavezno je potrebno izvijestiti porezni ured o kontinuiranom korištenju niže stope.

Promjene propisa pokazuju daljnju fleksibilnost u poreznoj obvezi. Ako godišnji bruto dohodak ne prelazi 4,8 milijardi Rp, tada se može birati između poreza na dobit (pola posto od bruto dohotka) i opće porezne stope (12,5 - 25 posto dobiti).

Međutim, čim godišnji dohodak dosegne godišnju granicu, počinju se koristiti opće porezne stope. Koristeći opće porezne stope znači da postoji računovodstveni sustav za financijska izvješća.

Kao pojedinačni porezni obveznik, sedam godina se može koristiti pola posto smanjene porezne stope poreza na dohodak u Indoneziji. Nakon sedam godina potrebno je obavijestiti poreznu upravu, ukoliko se želi nastaviti s istom stopom.

Tvrtke sa sjedištem u Indoneziji također moraju biti u skladu s indonezijskim poreznim obvezama, postoje iznimke, iako je standardni porez na dobit u Indoneziji 25 posto. Prihod koji je zaradio pojedinac koji radi u Indoneziji, podliježe porezu na dohodak.

 



Priopćenja