Kina ima najviše poslovnih subjekata na svijetu

Kina je zasjela na prvo mjesto ljestvice zemalja s najvećim brojem poslovnih subjekata, zahvaljujući višegodišnjem provođenju reforme pristupa tržištu, objavila je Državna uprava za regulaciju tržišta. 

U ožujku ove godine broj poslovnih subjekata diljem zemlje iznosio je 100,24 milijuna, uključujući poduzeća i tvrtke u pojedinačnom vlasništvu. Ta brojka Kinu čini najvećom poduzetničkom nacijom na svijetu, a skoro 70 posto tog broja čine tvrtke u pojedinačnom vlasništvu. No, prije 40 godina kada je Kina pokrenula reformu i otvaranje, imala je tek nešto manje od pola milijuna poslovnih subjekata. Taj broj je doslovno procvao u posljednjih pet godina otkako je vlada potaknula nastojanja u smanjenju ograničenja za registriranje tvrtki. U razdoblju od 2012. do 2017. broj poslovnih subjekata skočio je za 70 posto, uz svakodnevnu registraciju 50.000 novih entiteta.

Kina je uvelike olakšala pristup tržištu kako bi svima onima koji to žele omogućila uspostavu poslovanja, uz ublažavanje ili ukidanje 87 posto stavki za izdavanje odobrenja. Tijekom proteklih pet godina high-tech industrija svjedočila je ubrzanom rastu, a tvrtke za nove usluge činile su skoro 80 posto registracija. Tvrtke u privatnom vlasništvu postale su najveći poslodavci, stvarajući 40 posto novih radnih mjesta u urbanim sredinama.

Prema podacima Svjetske banke, Kina je u posljednjih pet godina poboljšala svoju poziciju za 18 mjesta kada je riječ o olakšavanju poslovanja, odnosno učinila je pomak za 65 mjesta kada je riječ o lakoći njegova uspostavljanja.



Priopćenja