Kineski industrijski profit od siječnja do veljače viši za 16,1 posto

Velike kineske industrijske tvrtke ostvarile su snažniji rast profita u prva dva mjeseca ove godine, objavio je Nacionalni ured za statistiku.

Industrijske tvrtke s godišnjim prihodima većima od 20 milijuna juana (oko 3,2 milijuna USD) prijavile su profit od 969 milijardi juana u prva dva mjeseca, što je za 16,1 posto više nego u prošloj godini. Očitanje ja za 5,3 postotnih bodova više od rasta zabilježenog u prosincu.

Među 41 ispitanom industrijom, 29 je pokazalo rast profita na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do veljače. Industrije poput farmaceutske, rudarenja ugljena i tekstila prijavile su brži rast tijekom ovog dvomjesečnog razdoblja.

Rast profita pripisuje se unaprijeđenoj profitabilnosti i nižim troškovima. Uz industrijski profit koji je održao svoj brzi rast, ostvarena su unaprjeđenja u učinkovitosti i profitabilnosti. U prva dva mjeseca ove godine trošak za 100 juana prihoda smanjio za 0,33 juana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Udio poluga kod kineskih industrijskih poduzeća također je pao. Do kraja veljače njihov udio duga u imovini, u odnosu na prošlu godinu, pao je za 0,8 posto postotnih bodova na 56,3 posto, podaci su Nacionalnog ureda za statistiku.



Priopćenja