Prosječna bruto plaća na godišnjoj razini realno veća za 2,4 posto

Prosječna mjesečna bruto plaća je u veljači iznosila 1.638 eura i na godišnjoj razini je nominalno povećana za 3,6 posto, realno za 2,4 posto, pokazuju podaci slovenskog Državnog ureda za statistiku. Prosječna neto plaća je u veljači iznosila 1.066,33 eura.

Po sektorima je bruto plaća za veljaču na godišnjoj razini više porasla u privatnom sektoru i to za 4,5 posto na 1.518,70 eura, dok je u javnom sektoru zabilježen rast od 3 posto (prosječna bruto plaća iznosila je 1.888,29 eura). U državnom sektoru su prosječne bruto plaće na godišnjoj razini porasle za 2,9 posto odnosno na 1.897,35 eura.

Na godišnjoj razini prosječne plaće su nešto niže u sektorima energetike i financija. Najveću prosječnu bruto plaću za veljaču, isplatili su u energetici (2.380,37 eura bruto), ali se ona na godišnjoj razini smanjila za pola posto. Slijede ih sektori financija i osiguranja, gdje je prosječna bruto plaća za veljaču iznosila 2.249 eura, koja se isto tako na godišnjoj razini smanjila za više od pola posto. Treća najviša isplaćena bruto plaća je u sektoru informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) gdje je prosječna bruto plaća za veljaču iznosila 2.163,43 eura, što je na godišnjoj razini za 3,9 posto više. 

Najniže prosječne bruto plaće za veljaču su isplaćene u različitim poslovnim subjektima, gdje su svrstane i kadrovske agencije – prosječna bruto plaća iznosila je 1.121,54 eura, a na godišnjoj razini se najviše povećala u državi i to za 7,2 posto. Približno za sto eura su imali veće plaće u ugostiteljstvu gdje su se na godišnjoj razini plaće povećale za 4,2 posto.

Prema prognozi slovenskog Ureda za makroekonomske analize, prosječne bruto plaće bi se trebale ove godine realno povećati za 2,5 posto, nominalno za 4 posto. U privatnom sektoru predviđaju 3 posto porasta bruto plaće, a u javnom sektoru 2,1 posto. Procjenjuje se da će se bruto plaće u sljedeće tri godine povećati nominalno za 13 posto, a u javnom sektoru za jedan posto više.



Priopćenja