Finske startup tvrtke zabilježile investicijski rekord u 2017.

Finska mreža poslovnih anđela Finnish Business Angels Network - FiBAN i Društvo za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Finnish Venture Capital Association - FVCA objavili su statističke podatke o ulaganjima u finske startup tvrtke.

Tijekom 2016. godine ulaganja su iznosila 383 milijuna eura, od čega 80 milijuna eura rizičnog kapitala, 216 milijuna izravnih stranih ulaganja te 53 milijuna eura investicije poslovnih anđela, dok su ostali izvori financiranja, uključujući i one privatnih osoba, iznosili 34 milijuna eura.

Ukupno je financirano 400 startup tvrtki. Sam vrh ljestvice tvrtki s najviše uloženih sredstava zauzela je tvrtka M-Files, zatim slijedi AlphaSense te Swap.com Services. Za 2017. godinu statistika je također zabilježila novi porast stranih i rizičnih ulaganja finskih startupova za 208 milijuna eura.

Predstavnici FiBAN-a i FVCA-a ovakav uspjeh pripisuju sve većoj finskoj prepoznatljivosti u svjetskoj industriji igara, visokoj tehnologiji temeljenoj na istraživačkom radu te inicijativama poput međunarodnog tehnološkog sajma „Slush“ koji se održava jednom godišnje i to u studenomu u Helsinkiju i Nordijskog startup huba Maria01 koji na jednom mjestu okuplja nove generacije tehnoloških timova i poduzetnika, s ciljem međusobne potpore za pokretanje i osnivanje tvrtki u konkurentnom okruženju i uz pristup znanju, alatima i ljudima potrebnim za razvoj tvrtke.



Priopćenja