Slovačkim poduzetnicima predstavljene potpore slovačkog MVEP-a

Državni tajnik (dt) u slovačkom MVEP-u Lukáš Parízek započeo je u Regionalnoj žilinskoj komori Slovačke trgovinske i industrijske komore (SOPK) niz sastanaka s poduzetnicima o zadaćama gospodarske diplomacije i o potpori izvoznim aktivnostima slovačkih tvrtki.

Glavni poticaj dt Parízeku za pokretanje inicijative „Zajedno za Slovačku, od regija do svijeta“ bile su povratne informacije poslovnog sektora, prikupljene tijekom putovanja u inozemstvo. Tom prigodom je saznao kako je dijelu poduzetnika poznato koja sredstva MVP nudi i na koji način ona mogu pomoći u povećanju izvoznih prilika, kao i provedbi poslovnih aktivnosti u inozemstvu. Također je saznao kako ni inozemnim niti slovačkim poduzetnicima nije poznato na koji način je moguće zatražiti pomoć MVP-a, odnosno koristiti alate gospodarske diplomacije.

Predstavnici slovačkog MVEP-a, državne Eximbanke, Slovačke agencije za ulaganja i razvoj trgovine (SARIO) i ostali predstavili su na tom sastanku različite oblike državnih potpora za poduzetnike.

Dt Parízek planira održati takve sastanke diljem Slovačke kako bi saslušao poslovne zajednice te potaknuo suradnju privatnog sektora i države. MVEP bi trebao poboljšati komunikaciju s poduzetnicima, a oni vratiti povjerenje i osloniti se na državu te iskazati veće zanimanje  za mogućnosti koje im može pružiti, posebice putem potpora.

Žilinska komora pozdravila je spremnost dužnosnika MVEP-a da iz Bratislave putuju na sastanke u ostale regije.



Priopćenja