U Sarajevu održana sjednica Izvoznog vijeća Bosne i Hercegovine

Krajem prosinca 2017. godine održana je 41. sjednica Izvoznog vijeća BiH, u nazočnosti predstavnika državnih i entitetskih ministarstava, Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Agencije za unaprjeđenje stranih ulaganja BiH (FIPA), Izvozno kreditne agencije BiH (IGA), Vanjskotrgovinske komore BiH te predstavnika nekoliko uspješnih izvoznih kompanija u BiH.

Na sjednici se raspravljalo o nizu problema na koje nailaze proizvođači/izvoznici jer se ne primjenjuje Zakon o carinskoj politici BiH, donesen sredinom 2015. godine i značajno se kasni u donošenju provedbenih akata, prije svega Odluke o oslobađanju od plaćanja carina na opremu koja se uvozi za novu ili za proširenje postojeće proizvodnje te za modernizaciju postojeće proizvodne tehnologije, što bi osiguralo jeftiniji uvoz strojeva za proizvodnju, izravno smanjilo troškove proizvodnje te povećalo konkurentnost domaćih proizvoda, a time i ukupan izvoz.

Krajem prosinca 2017. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. prosinca 2018. godine. Odluka, koja obuhvaća 52 tarifne oznake za repromaterijal i sirovine koje bosanskohercegovački proizvođači koriste u proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH, od velikog je značaja za poboljšanje uvjeta poslovanja domaćih gospodarstvenika te zadržavanja postojećih i mogućeg otvaranja novih radnih mjesta.

Što se tiče problema izvoza vina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, podržana je inicijativa oko održavanja bilateralnog sastanka resornih ministara Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te inicijativa za rješavanje ovog problema preko institucija Europske komisije.



Priopćenja