Nove zakonske promjene u Australiji

Od 01. siječnja 2018. godine došlo je do promjena u području socijalne pomoći i skrbi, zdravstva, obrazovanja, stanovanja, istospolnih brakova, viznog režima i slično.

Što se tiče socijalne pomoći, 10 milijuna dolara bit će izdvojeno za usluge liječenja tražitelja posla koji su pogođeni predloženim pokusnim testiranjem  na droge.

Škole će prijeći na novi model financiranja pod nazivom Gonski 2.0, sa šestogodišnjim prijelaznim razdobljem za nedovoljno financirane škole i desetogodišnjim tranzicijskim razdobljem za prekomjerno financirane škole.

Državno financiranje sveučilišta za slijedeće dvije godine bit će zamrznuto na razini 2017. godine, dok će isplate za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (VET) biti ograničene na tečajeve, koji se smatraju visokim nacionalnim prioritetom, ispunjavanjem potreba industrije, rješavanjem nedostataka vještina i usklađivanjem s rezultatima zapošljavanja.

Veteranima će, putem Sheme farmaceutskih pogodnosti, biti omogućen lakši pristup antibioticima i lijekovima za bolesti srca te moždanog udara.

Vlada će tijekom četiri godine osigurati 5,7 milijuna dolara zajednicama koje su pogođene zagađenom vodoopskrbom nakon uporabe potencijalno toksičnih vatrogasnih pjena u bazi Tindal RAAF.

Od 09. siječnja ove godine homoseksualni parovi imaju mogućnost legalizirati svoju zajednicu, temeljem Zakona o istospolnim brakovima, usvojenog 07. prosinca prošle godine.

Od ožujka ove godine, osobe koje trenutačno posjeduju vizu 457 neće biti u mogućnosti podnijeti zahtjev za trajni boravak ukoliko njihovo zanimanje nije na popisu dugoročnih i srednjoročnih profesija. Sadašnja viza 457 bit će ukinuta i zamijenjena novom TSS (Temporary Skill Shortage) vizom,  odnosno kratkotrajnom TSS vizom za boravak do 2 godine ili TSS vizom srednjeg trajanja do 4 godine.



Priopćenja