Očekivanja od kineskog gospodarstva u 2018.

Kinesko gospodarstvo je 2017. godinu završilo bolje od očekivanja: postignuti su ciljevi gospodarskog rasta, financijski rizici su pod kontrolom, tržište nekretninama se donekle „ohladilo“, a ključne reforme napreduju. Turbulencija je bilo. Iz tog razloga bile su potrebne intervencije i reforme u navedenim područjima. Međutim, drugo gospodarstvo svijeta pokazalo se u 2017. godini kao ključni motor globalnog rasta.

Što će se dogoditi u 2018. godini, hoće li se uloga Kine nastaviti povećavati, i kako će Kina upravljati svojim gospodarstvom? Odgovore na ta pitanja dala je Konferencija o središnjem gospodarskom  radu u prosincu prošle godine u Pekingu:

Strukturne reforme kineskog gospodarstva, čiji je cilj poboljšanje ponude gospodarstva,  dovele su u 2017. do željenih rezultata. Očekuje se kako će se isto nastaviti u 2018. godini. Važan zadatak reformi, odnosno borba protiv prekapacitiranosti, je postignut jer je Kina prošle godine smanjila kapacitete proizvodnje čelika za oko 50 milijuna tona, a kapacitete proizvodnje ugljena za oko 150 milijuna tona.

Kineski političari obećali su na godišnjoj Konferenciji o središnjem gospodarskom radu  kako će Kina u 2018. nastaviti sa strukturnom reformom ponude te uložiti još više napora kako bi poboljšala kvalitetu gospodarstva.

Posljednjih mjeseci postignuta je niža razina zagađenja u Pekingu u odnosu na ranije razdoblje, što je očiti dokaz kako borba protiv zagađenja u Kini ima učinka. Ove zime često se moglo vidjeti plavo nebo iznad  Peking.  Rezultat je to vladine kampanje za povećano korištenje čistog goriva za grijanje i većih kazni za poduzeća koja zagađuju okoliš. Kontrola zagađenja uvrštena je među tri "teške bitke" u Kini, koje će se voditi sljedeće tri godine u cilju  značajnog smanjenja emisije većih zagađivača i poboljšanja sveukupnog ekološkog okoliša. Kina svoje napore mora usmjeriti u prilagođavanje strukture industrija, jačanje uštede energije i jačanje napora da nebo bude plavo.

Tržište nekretnina, koje je zbog svojeg snažnog zagrijavanja i neobuzdanog rasta cijena predstavljalo veliki rizik za šire gospodarstvo, ohladilo se tijekom prošle godine, ponajprije zbog većih ograničenja, poput ograničenja na kupnju nekretnine i povećanja iznosa predujma. Navedena ograničenja su uvedena jer vlada željela smanjiti špekulaciju nekretninama. Sada, kada je tržište stabilno, kineske vlasti ciljaju "dugoročniji mehanizam" za regulaciju  tržišta nekretnina i stambenu politiku koja osigurava stabilnu ponudu putem izvora te potiče  iznajmljivanje i kupnju nekretnina. U srednjim i većim gradovima kineska vlada planira pojačati razvoj tržišta iznajmljivanja nekretnina (to se pogotovo odnosi na dugoročni najam). Smanjenje neprodanih nekretnina i dalje će biti prioritet za gradove i općine treće i četvrte razine. Nacionalna akademija za ekonomsko planiranje u svojem izvješću predviđa kako će tržište nekretnina u Kini u 2018. ostati stabilno ako ne dođe do nekih velikih promjena politika. Prema Konferenciji o središnjem gospodarskom radu, kineski političari spremi su šire otvoriti svoja vrata svijetu te planiraju  povećati uvoz i smanjiti uvozne carine na neke proizvode kako bi promovirali uravnoteženu trgovinu. To bi bilo u skladu  s obilježavanjem 40. obljetnice reformiranja Kine i politike otvaranja.



Priopćenja