U prvih 9 mjeseci 2017. ostvareno 630 milijuna KM stranih ulaganja u BiH

U prvih devet mjeseci 2017. godine priljev stranih ulaganja dostigao je iznos od 630,8 milijuna KM, što predstavlja porast od 60,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Centralne Banke BiH.

Ovo je najviši iznos u posljednjih nekoliko godina, kada je većinom zabilježen pad stranih ulaganja. Očekuje se rast i za četvrto tromjesečje 2017. godine, s obzirom na pozitivna kretanja i rast ulaganja u prva tri tromjesečja.

Povećanje ulaganja rezultat je poboljšanja poslovnih prilika u zemlji i zajedničkog rada nadležnih institucija u BiH na privlačenju stranih investicija, promociji mogućnosti ulaganja te pružanju podrške stranim ulagačima u BiH.

Agencija za unaprjeđenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) započela je 2017. godinu vrlo odlučno i pragmatično u cilju ostvarenja što više kontakata s mogućim stranim investitorima, kompanijama i udruženjima poslodavaca u inozemstvu, kako putem individualnog rada tako i putem suradnje s nadležnim institucijama, stranim veleposlanstvima i privrednim predstavništvima u BiH, a sve  kako bi motivirali strane investitore da ulože novac u BiH.

Visok postotak nezaposlenih i nizak životni standard građana primoravaju na provedbu potrebnih reformi koje će omogućiti dolazak stranih investitora, potrebnih uslijed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicijskog ciklusa.



Priopćenja