Prioriteti Singapura za vrijeme predsjedanja ASEAN-om u 2018. godini

ARISE + ima za cilj podržati integraciju ASEAN-a na temelju prioriteta za ASEAN ekonomsku zajednicu, navedeno je u nacrtu Celine Prud'homme Madsena i predstavnika EU-a, koji rade na projektu ARISE +, sa sjedištem u Jakarti, a koji su krajem godine posjetili Singapur te održali sastanke s Ministarstvom za trgovinu i industriju, Singapurskim carinama, Eurochamom i poslovnim savjetom EU-ASEAN.

Trgovinsko savjetovanje organizirano je 30. studenoga 2017. godine kako bi se dodatno predstavili programi ARISE + usmjereni na standarde, trgovinu i običaje.

Singapur je pohvalio rad ARISE-a + koji je sugerirao unaprjeđenje u nekoliko važnih inicijativa za AEC, uključujući ASEAN Trade Repository koja identificira necarinske mjere i ASEAN sustav carinskog transporta, a nedavno je ostvario značajan napredak te bi mogao biti operativan već ove godine. Singapurska carina spremna je nastaviti usko surađivati ??s grupom ARISE + i tijekom 2018. godine, u svrhu unaprjeđenja singapurskih prioriteta za vrijeme predsjedavanja ASEAN-om u 2018., posebice u području carine i trgovine.

Singapur je također istaknuo sljedeće prioritete za vrijeme predsjedanja ASEAN-om u 2018. godini:

E-trgovina: Singapur ima za cilj zaključiti pregovore o ASEAN sporazumu. Već su predložili nacrt teksta, koji pokriva područja poput e-plaćanja, lokalizacije podataka i konkurencije.

Olakšavanje trgovine: dovršavanje ASEAN jedinstvenog prozora i samouprave za certifikate podrijetla za obrazac D (u okviru ASEAN sporazuma o trgovini robama). Nastaviti raditi na sustavu ovlaštenih gospodarskih operatora diljem ASEAN-a.

Usluge i investicije: Pokušati završiti pregovore o ASEAN sporazumu o trgovini uslugama (ATISA) do kraja 2018. godine.

Unaprijediti pregovore s trgovinskim partnerima, uključujući Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo (RCEP), EU-ASEAN FTA i ASEAN-Kanada FTA.



Priopćenja