BDP porastao 4,5 posto

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) poskočio je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini za 4,5 posto, podaci su Nacionalnog statističkog ureda. Nešto niži rast u prvom tromjesečju, u odnosu na prethodna dva tromjesečja, na godišnjoj razini iznosio je 5,1 posto, a u drugom 4,6 posto.

Nešto niži rast od prethodna dva tromjesečja, u prvom tromjesečju na godišnjoj razini iznosio je 5,1 posto, a u drugom 4,6 posto.

Ako se rast BDP-a u posljednjem tromjesečju ove godine uspoređuje s prethodna tri tromjesečja, slovenski BDP bi se ove godine mogao povećati za 4,7 posto, objasnila je Romana Korenič iz SURS-a.

S obzirom na rekordan optimizam potrošača i poslovnih subjekata te veliku potrošnju na kraju godine (u prosincu prošle godine je prodaja u trgovinama za 17 posto premašila prosječnu prodaju tijekom cijele godine) ne isključuje se rast BDP-a u zadnjem tromjesečju.  Ove godine organizacija za gospodarsko sudjelovanje i razvoj (OECD) prognozira je Sloveniji 4,9 postotni gospodarski rast, što bi bio drugi najveći rast u EU među članicama OECD-a (veći rast predviđa se samo u Latviji i to za 5,2 posto).

Rastu BDP-a najviše je pridonio izvoz. Podaci Državnog zavoda za statistiku bilježe rekordan vanjskotrgovinski višak, koji je iznosio 11,6 posto BDP-a. To je ponajviše posljedica 12-postotnog rasta izvoza (uvoz se povećao za 10,1 posto). Slovenski ured za makroekonomsku analizu i razvoj rast izvoza pripisuje bržem poboljšanju gospodarske slike među trgovinskim partnericama. Na rast je utjecalo i poboljšanje konkurentnosti troškova slovenskih tvrtki gdje je rast produktivnosti premašio rast plača, objašnjavaju.



Priopćenja