Slovenski BDP u trećem tromjesečju porastao za 4,5 posto

Slovenski BDP u trećem tromjesečju ove godine realno je porastao 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nastavlja se i trend rasta povjerenja potrošača u gospodarski oporavak, a porasla je i zaposlenost i to za 2,7 posto, objavio je Slovenski državni statistički ured.

Na rast BDP-a osobito je povoljno utjecala vanjska potražnja te je izvoz na godišnjoj razini porastao za 12 posto. Uvoz je u isto vrijeme povećan za 10,1 posto pa se može govoriti o ostvarenom rekordnom vanjskotrgovinskom suficitu, koji je dosegnuo 11,6 posto ukupnog BDP-a, što je najbolji rezultat od 1995. godine, odnosno otkad se prate ti podaci.

Porast domaće potrošnje u trećem tromjesečju ove godine nešto je sporiji u odnosu na prvo polugodište i iznosio je 2,4 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital u tom tromjesečju povećane za 6,1 posto, što je nešto manja stopa rasta u odnosu na dva prva tromjesečja ove godine.

Najveći ovogodišnji tromjesečni rast BDP-a na godišnjoj razini u Sloveniji zabilježen je u prvom tromjesečju kad je iznosio 5,1 posto.

Zadnje iznesene procjene rasta slovenskog BDP-a na kraju ove godine, koje iznose međunarodne institucije, kreću se u rasponu od 4 posto (MMF) do 4,9 posto (OECD). Europska komisija je za ovu godinu prognozirala rast slovenskog BDP-a za 4,7 posto, a za sljedeću 4 posto.

Državni statistički ured objavio je i podatke o povjerenju potrošača u gospodarski oporavak, koji je također u usponu. Indeks povjerenja potrošača u studenomu ove godine veći je za 22 posto, nego prije godinu dana. Njih 42 posto očekuje daljnje poboljšanje gospodarskih prilika, u suprotnosti s rujnom 2012. godine kada su indeksi povjerenja potrošača i optimizam bili najniži pa je u poboljšanje prilika u gospodarstvu vjerovalo njih 8 posto.



Priopćenja