U rujnu povećanje izravnih inozemnih investicija u NR Kinu

Prema podacima kineskog Ministarstva gospodarstva, izravne inozemne investicije porasle su 17,3 posto na godišnjoj razini i tako dosegle 70,63 milijardi juana (približno 10,7 milijardi američkih dolara) prethodni mjesec. U prvih devet mjeseci, izravna strana ulaganja narasla su za 1,6 posto. Izravne inozemne investicije u proizvodnom sektoru su neznatno pale, dok su industrije visokotehnološke proizvodnje i usluga održale snažan rast.

U prvih devet mjeseci, proizvodni sektor je privukao izravne inozemne investicije vrijedne 181,76 milijardu juana, što je povećanje od 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja gotovo 30 posto ukupnih izravnih inozemnih investicija. Izravne inozemne investicije u središnju Kinu su zabilježile značajan rast u prvih devet mjeseci s ukupnim povećanjem obujma od 46 posto na godišnjoj razini na 45,63 milijardi juana.

Brz rast izravnih inozemnih investicija kineske institucije pripisuju učinkovitim politikama koje su ojačale povjerenje inozemnih ulagača, kao i ubrzanom procesu industrijskog restrukturiranja. Velik broj ključnih projekata pokrenut u rujnu je također povećao ukupni obujam.



Priopćenja