Smanjuje se rast rizičnih kreditnih postupaka

Rezervna banka (The Reserve Bank)  je obznanila kako se unatoč rekordno niskim kamatnim stopama trećina korisnika kućanskih kredita nalaze u financijski neizvjesnoj poziciji. Pregled je također otkrio kako trećina hipoteka ima zaliha za manje od mjesec dana.

Unatoč tome, mnogi drugi primatelji kredita imaju znatne količine gotovine ili su preplatili svoje kredite ili se nalaze na prijelaznim  računima. Pregledom je utvrđeno da su ukupne hipoteke na oko 17 posto nepodmirenih kredita ili više od 2,5 godine ispred zakazanih otplata po postojećim kamatnim stopama.

Novčana stopa je na 1,5 posto od kolovoza prošle godine, a financijski stručnjaci kažu kako je kretanje kamatnih stopa vjerojatno do iduće godine. Mnoge ponude s promjenjivom kamatnom stopom su na rekordnom nivou i ispod četiri posto. Pregled je također pokazao kako su potezi regulatora za stambene kredite pomogli olakšati pregrijavanje australskog tržišta nekretnina.

Središnja banka (The Central Bank) je zadržala stajalište kako ključni rizici financijskog sustava zemlje proizlaze iz visokih razina zaduživanja stanovništva, ali kažu kako vide rast u rizičnijim vrstama kredita. Posuđivanje investitora znatno je usporeno u svim državama kao rezultat koraka od strane australske vlasti za bonitetnu regulaciju (APRA) kako bi se ograničio rast kredita.

Središnja banka ponovno je istaknula slabe uvjete na tržištu stanova u Brisbaneu, gdje je povećanje ponude rezultiralo padom cijena i rastom rente. Međutim, postoji nekoliko znakova da kupci imaju poteškoća pri zaključenju kupoprodajnog ugovora.

Rezervna banka također je zabilježila zabrinutost oko segmenta nestambenih komercijalnih nekretnina, rekavši kako je aktivnost potisnuta na mnogim tržištima osim u Sydneyu. Također ističe kako bi zaoštravanje uvjeta kreditiranja od strane većih banaka moglo dovesti do riskantnijeg kreditiranja od strane manjih financijskih institucija. Sve u svemu, australski financijski sustav ostaje u jakoj poziciji, a njegova otpornost na šokove povećala se posljednjih godina, priopćila je Središnja banka.



Priopćenja