Ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije na Danima hrvatskog turizma

Slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek sudjelovat će na Danima hrvatskog turizma, koji će se u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske održati na Malom Lošinju 25. i 26. listopada 2017. godine.

Predviđene teme razgovora slovenskog ministra Počivalšeka s hrvatskim ministrom Cappellijem bit će mogućnosti jačanja međusobne suradnje u području turizma, kako na ministarskoj razini, tako i na razini izvođačkih nacionalnih turističkih organizacija.

Predviđeni sastav slovenskog izaslanstva je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije, vođa izaslanstva, dr. Smiljana Knez, veleposlanica RS u Hrvatskoj, članica izaslanstva, Renata Martinčič, generalna direktorica Uprave za turizam, Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije, članica izaslanstva i Aljoša Kous, Kabinet ministra, Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije, član izaslanstva.

Hrvatska je jedno od najznačajnijih tržišta slovenskoga turizma. U 2016. godini bila je po prihodima i noćenjima  na  4. mjestu među stranim tržištima (iza Italije, Austrije i Njemačke).

Sloveniju je 2016. godine posjetilo 152.981 hrvatskih turista, što je 12,1 posto više u odnosu na 2015. godinu. Hrvatski turisti ostvarili su u 2016. godini 352.042 noćenja, što je 10,2 posto više nego u 2015. godini i predstavlja 4,8 posto svih noćenja stranih gostiju. 

U 2017. godini bilježimo rast broja turista iz Hrvatske. U prvih 8 mjeseci 2017. godine Sloveniju je posjetilo 114.134  hrvatskih turista, što je 12,2 posto više nego u istom razdoblju lani. U istom su razdoblju ostvarili 270.510 noćenja, što znači 9,5 posto povećanje u odnosu na isto razdoblje lani. Noćenja turista iz Hrvatske predstavljaju 4,51 posto udio stranih noćenja u Sloveniji.

Suradnja između STO i HTZ  je odlična, a odvija se u obliku zajedničkih prezentacija turističke ponude na udaljenim tržištima pod zajedničkim sloganom »Experience Croatia, Feel Slovenia«, od 2010. godine. Tijekom tih šest godina organizirane se zajedničke aktivnosti (sajmovi i radionice) u Indiji, Japanu, Izraelu, Brazilu, Kini, Hong Kongu, Koreji i Tajvanu.



Priopćenja