Kineska proizvodna aktivnost raste ali usporenim tempom

Kineski proizvodni sektor je u travnju rastao deveti mjesec za redom, no ritam je usporio jer su vlasti povećale napore za obuzdavanje financijskih rizika.

Proizvodni indeks menadžera nabave je došao na 51,2 u travnju, što je manje od 51,8 zabilježenih u ožujku, sudeći prema Nacionalnom uredu za statistiku. Očitanje nije ispunilo tržišna očekivanja, ali je ipak ostalo iznad granice rasta od 50.  Kina je imala snažan početak ove godine, sa BDP-om koji je rastao 6,9 posto u prvoj četvrtini, prilično iznad godišnjeg cilja rasta od približno 6,5 posto.

Industrijski sektor je zabilježio rast profita od 28,3 posto na godišnjoj razini u prvoj četvrtini, doprinoseći znakovima stabilizirajućeg gospodarstva. Podaci o indeksu menadžera nabave objavljeni u nedjelju ukazuju kako ostaje pritisak na rastu u drugoj četvrtini.

Podindeks za proizvodnju je iznosio 58,3 u travnju, dok je podindeks za nove narudžbe iznosio 52,3, a oba su niža nego mjesec ranije. Nizak rast je bio posljedica stezanja u industrijama s velikom potrošnjom energije, nižih cijena na vratima tvornice, te sporijeg rasta uvoza i izvoza, rekao je viši statističar Nacionalnog ureda za statistiku Zhao Qinghe.

Cijene dobara kao što su čelik i ugljen, kao i poluobrađenih proizvoda poput kemijskih vlakana, su sve doživjele zamjetne izmjene u travnju, što je uglavnom izazvano umanjenjem financijskih poluga, objavila je Međunarodna kapitalna korporacija Kine u bilješci o istraživanju.

Kina je nedavno povećala napore za obuzdavanje imovinskih balona i financijskih rizika, uključujući kontrolu nekretnina u nekim gradovima, a stabilizirajuće gospodarstvo pruža više prostora za pooštrene politike. Monetarni uvjeti su se također vidljivije pooštrili, a središnja banka raščišćava rezanje kamatnih stopa i izbjegava krpanje rezervnim zahtijevanim omjerima kroz protekle godine. Umjesto toga upotrebljava raspon alata, kao što su obrnuti repo i sadržaji za pozajmice kako bi upravljala likvidnošću.



Priopćenja