Rusi planiraju izgradnju posebne gospodarske zone u Srbiji

Srbijanski mediji prenose izjavu potpredsjednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina o tome kako bi Rusija i Srbija mogle izgraditi posebnu gospodarsku zonu za ruske visoko-tehnološke tvrtke. Na tu temu dvije strane će razgovarati ove jeseni na sjednici Rusko-srpskog međuvladinog povjerenstva. Dogovor o tome, prema njegovim riječima, postignut je s vršiteljem dužnosti premijera Srbije Ivicom Dačićem na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu.

Srbijanski ministar gospodarstva Goran Knežević naveo je da su visoko-tehnološki razvijene tvrtke iz Rusije zainteresirane za gospodarske zone poput slobodnih industrijskih zona koje već postoje u Srbiji, gdje bi na jednom mjestu koncentrirale svoju proizvodnju. Ministar Knežević ističe da će koncept gospodarske zone između Srbije i Rusije otvoriti mnoge mogućnosti srbijanskim tvrtkama.

Ministar Knežević je naglasio kako je tijekom 2016. godine između Srbije i Rusije ostvareno više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene, a ruske investicije su iznosile oko 3 milijarde eura te je pojasnio kako ta suradnja podrazumijeva investiranje ruskih tvrtki u Srbiju, investiranje srpskih tvrtki u Rusiju te formiranje zajedničkih tvrtki i zajednički izlazak na treća tržišta.



Priopćenja