Bogovič predviđa da će Slovenija izgubiti u sporu oko terana

Slovenski europarlamentarac i nekadašnji ministar poljoprivrede Franci Bogovič ocijenio je da će Slovenija u sporu s Hrvatskom oko vina teran vjerojatno "izvući kraći kraj" jer se to pitanje koristilo u dnevno-političke svrhe.

Bogovič je rekao da je protivnik politiziranja pitanja vina teran te da je, dok je bio u vladi, predlagao da se s Hrvatskom dođe do bilateralnog sporazuma i o problemu slovenske kranjske kobasice i problemu vina teran, ali ga nisu htjeli poslušati.

Prema njegovoj ocjeni nema samo Slovenija pravo štititi interes vinare sa svog Krasa nego je u pravu i Hrvatska jer ima dokaze da se teran tradicionalno proizvodio u Istri oko Motovuna, pa je zato osobno zagovarao da se stvari bilateralno dogovore i preciziraju.

O tome je, kako je rekao, u Europskom parlamentu još prije pregovarao i s hrvatskim kolegom u Europskom parlamentu Ivanom Jakovčićem, a na Jakovčićevu inicijativu.

Dodao je da se kompromisom sa Austrijom bilateralno postiglo da ona dobije izuzeće od slovenske zaštite za kranjsku kobasicu, na što se s Hrvatskom nije htjelo pristati, pa je Komisija i u tom slučaju morala intervenirati, čime je Hrvatskoj omogućila da još 15 godina proizvodi i prodaje kobasicu s tim nazivom.



Priopćenja