Do 2030. smanjiti bacanje hrane na 50 posto

Na Odboru za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta u utorak je uz potporu svih političkih stranaka izglasan izvještaj hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan kojim se predlaže da članice Europske unije smanje bacanje hrane za 30 posto do 2025. i 50 posto do 2030. godine, u odnosu na referentnu 2014. godinu.

„Procjenjuje se da četvrtina hrane proizvedene u EU završi na otpadu. To je nemoralno i šteti okolišu jer su u proizvodnju te hrane utrošeni resursi i radna snaga“, upozorila je Borzan ističući da su porezne politike članica EU detektirane i kao problem i kao rješenje. Neke još pritom naplaćuju poreze na donacije, dok Francuska i 60 posto donirane hrane može odbiti od poreza na dobit, Španjolska 35 posto. 

Prema Eurobarometru, manje od pola građana Europske unije ne razumije značenje pojmova "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" na pakiranjima hrane. Čim istekne datum hranu odmah bacaju, iako u ovom drugom slučaju hrana može biti dobra još danima.  O Izvještaju o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane u srpnju će glasovati Europski parlament, a potom Europska komisija preuzima odgovornost za djelovanje.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja