Kanadski sporazum o slobodnoj trgovini (CFTA)

Finalna verzija Kanadskog sporazuma o slobodnoj trgovini (Canada Free Trade Agreement- CFTA) potpisana je i predstavljena javnosti 07. travnja 2017. godine. Svih 10 provincija, 3 teritorija i federalna Vlada potpisali su tekst Sporazuma. Pregovori su trajali 2 godine. CFTA će zamijeniti AIT (Agreement on Internal Trade – Ugovor o unutarnjoj trgovini) iz 1995. godine koji se već duže vrijeme smatra zastarjelim i nedovoljno propulzivnim. CFTA bi trebala stupiti na snagu 01. srpnja 2017. godine, odnosno na 150. rođendan uspostave kanadske konfederacije.

U tekstu Sporazuma trećinu čine tzv. negativne liste, što znači da se Sporazum odnosi na slobodni protok svih vrsta roba, usluga, kapitala i ljudi ukoliko u tekstu nije drugačije naznačeno. Ovo je suprotan pristup od Ugovora iz 1995. godine kada su bile nabrojane robe  koje mogu slobodno cirkulirati preko provincijskih/teritorijalnih granica. Većina provincija i dalje će imati striktan nadzor (monopol) u područjima kao što su energetika, šumarstvo, prodaja i distribucija alkoholnih pića i financijske usluge. Mliječni i peradarski sektori i dalje ostaju među najbolje reguliranim u svijetu što ima negativni utjecaj na trgovinu među provincijama.

Trenutno međuprovincijska/teritorijalna trgovina ostvaruje godišnji prihod od oko 385 milijardi CAD, CFTA bi trebala povisiti ovaj iznos za 25 milijardi CAD godišnje. Procjene koliko trgovinske barijere između provincija godišnje koštaju kanadsko gospodarstvo idu od 10 pa do 130 milijardi CAD.



Priopćenja