Ne-izvjesna carinska unija država zapadnog Balkana

U zadnje vrijeme često spominjana Carinska unija država zapadnog Balkana ipak još uvijek nije baš toliko izgledna, koliko se u nekim trenucima činilo. Da li će, kada će i kako biti uspostavljena, znat će se više poslije susreta lidera regije i Europske unije u Trstu sredinom srpnja. Gospodarstva tih država su za sva rješenja koja bi im olakšala poslovanje.

Od Crne Gore do Makedonije, uz privremeni izvoz i uvoz, i uz tri carine, treba čak tri dana, a to i poskupljuje transport. No, najprije je potrebno ujednačiti carinske stope i procedure, i uspostaviti dobre veze između carinskih službi država. Crna Gora nije baš pretjerano zagrijana za ideju zajedničkog bescarinskog tržišta i uvođenja istih carina prema svima ostalima. Njima je ipak prioritet članstvo u Europskoj uniji.

Gospodarska komora Srbije je za svako rješenje koje bi olakšalo, ubrzalo i pojeftinilo, trgovinu u regiji i predstavilo ga kao krupnijeg i jačeg igrača na svjetskom tržištu. Carinska unija bila bi stepenica više u odnosu na CEFTA sporazum, ali do tog vremena pregovara se o uklanjanju necarinskih barijera i o liberalizaciji trgovine uslugama.



Priopćenja