Pronađeno rješenje za Cimos

U posljednji tren Slovenija i Hrvatska su se dogovorile o razrješenju dugogodišnjeg spora Cimosa sa Hrvatskom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), piše ljubljanski Dnevnik.

Agencija na osnovu tužbe uložene prošle godine potražuje od Cimosa oko 57 milijuna eura. Ako dogovora ne bi bilo do kraja siječnja, Cimos bi teško izbjegao stečaj, a bilo bi izgubljeno više od 4.000 radnih mjesta, od čega oko 1.000 u Hrvatskoj.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Zagrebu, ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić naglasili su kako vjeruju u rješenje spora. Razgovori će se nastaviti idući tjedan, prema Marićevim riječima, jer slovenska strana mora u Zagreb poslati formalnu ponudu. Kakva će biti nije poznato.

Razrješenje hrvatskog spora ostalo je jedina prepreka za preuzimanje Cimosa. Hrvatska agencija odbacila je dvije ponude Cimosovog preuzimača, talijanske kompanije Palladio Finanziaria, u čijem vlasništvu su dva proizvođača automobilskih dijelova - TCH Cogema Set i Dynamic Technologies Group. Talijani su od slovenske vlade tražili garanciju za plaćanje mogućih obaveza Cimosa u Hrvatskoj.



Priopćenja