Srbija i Bugarska potpisale memorandum o izgradnji plinskog interkonektora

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i njegova bugarska kolegica Tamenuška Petkova potpisali su u četvrtak, 19. siječnja 2017. godine u Sofiji, Memorandum o razumijevanju za izgradnju Plinskog interkonektora Bugarska–Srbija, koji je izuzetno važan za energetsku stabilnost dviju zemalja. Ministar Antić je rekao da su ovim Memorandumom definirani svi ključni elementi projekta (tehničke karakteristike, pristupne točke, kapacitet) i sva ključna pitanja vezana uz njegovu realizaciju.

Antić očekuje da će taj projekt ući u IPA financiranje za 2017. godinu i da će Srbija imati potrebna operativna sredstva već u 2018. godini, te da će u skladu s dinamikom realizacije projekta, interkonektor biti u funkciji 2020. godine.

Ovaj projekt ovisan je i o dinamici realizacije projekta interkonektora između Grčke i Bugarske jer će tek onda biti osiguran kontakt s izvorima snabdijevanja plina kako s južnog koridora, tako i s energy terminala koji će se graditi u Grčkoj (terminal Aleksandropulos).

Vlada Republike Srbije usvojila je urbanistički plan za taj projekt i sad predstoji proces eksproprijacije, kupovine zemljišta i ostale pripremne radnje koje trebaju omogućiti da najkasnije 2019. godine započnu radovi na izgradnji. Bugarska je za izgradnju interkonektora dobila od EU 45 milijuna eura, dok će dionica kroz Srbiju koštati oko 80 milijuna eura.



Priopćenja