Otvoren CMT - najveći sajam turizma na svijetu

Od 14. siječnja do 22. siječnja 2017. u Stuttgartu se održava godišnji sajam turizma CMT, najveći sajam turizma na svijetu otvoren za široku publiku. Na sajmu je s prepoznatljivim zajedničkim štandom i ove godine prisutna i Hrvatska turistička zajednica. Sajam su posjetili i sastali se s direktorima HTZ-a i predstavnici GK Stutttgart, Slavko Novokmet, generalni konzul i Ivan Sablić, vice konzul. Ovogodišnje izdanje privuklo je 2.052 izlagača iz ukupno 93 zemlje svijeta. Sajam je u prvom vikendu posjetilo preko 70 tisuća posjetitelja, nešto više nego prošle godine.

Prema informacijama organizatora, protekla godina usprkos terorizmu bila je za turizam na svjetskoj razini pozitivna, čak je i rastao broj noćenja. Želja Nijemaca za putovanjem, s obzirom na situaciju u svijetu, nije umanjena, samo se mijenjaju destinacije u koje odlaze njemački turisti. Zamjetno je smanjenje broja letova za Tursku i Sjevernu Afriku, koje usprkos smanjenju i dalje ostaju najčešći ciljevi Nijemaca. Od promjena bi mogle profitirati Španjolska, Grčka i Italija, ali i Karibi i Afrika. Zanimljivo je da pojedine zemlje na tržištu pokušavaju privući turiste novim pristupom, pa tako Tunis nudi putovanja u predjele u kojima su snimani dijelovi popularne filmske serije Star Wars, a Sjeverna Irska pod obaveznim sugerira turistima da posjete dvorce i ostatke kula na kojima je snimana serija Game of Thrones.

Prisutan je trend povećanja individualnih putovanja. Hrvatski izlagači predstavljaju se u hali 6. na zajedničkom paviljonu HTZ-a te nekoliko izlagača sa samostalnim štandovima. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim nastupom i interesom. Hrvatska je od početka godine značajnije prisutna sa reklamnim spotovima na gledanim njemačkim tv postajama Pro7, sat1, n24, tele5, itd. a i njemački turoperatori, poput snažnog TUI-a samostalno na televiziji reklamiraju putovanja u Hrvatsku, što nije prošlo nezamijećeno kod njemačke publike. S obzirom na sveukupnu situaciju, prema riječima hrvatskih izlagača, očekuje se pozitivna turistička sezona i rast posjeta njemačkih turista te bi prvi puta mogla biti probijena brojka od 2,5 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj.



Priopćenja