Hrvatska najviše izvozi šećer i ribu

Proizvodnja hrane sve je više izvozno orijentiran sektor koji postiže već treću godinu zaredom visoke stope rasta u izvozu, navela je Zvjezdana Blažić, neovisna konzultantica, Geja savjetovanje d.o.o. za Poslovni dnevnik i Agrobiz u svojoj analizi vanjskotrgovinske razmjene sektora poljoprivrede i prehrambene industrije.

Blažić navodi da je proizvodnja hrane jedan od značajnijih sektora hrvatskog gospodarstva i zbog strateške važnosti osiguranja dovoljnih količina zdrave, ali i velikog broja zaposlenih.

Blažić je navela kako od 2014., naročito u 2015. i 2016., sektor proizvodnje hrane bilježi pozitivne trendove u izvozu. U 2015. godini konačno je nakon proteka cijelog desetljeća izvoz rastao toliko snažnije od uvoza da je deficit u robnoj razmjeni hrane i pića pao za skromnih 17 milijuna eura. No i dalje je deficit bio visokih 917,5 milijuna eura.

Da bi se takav minimalni pozitivni trend dogodio, bio je potreban snažni rast izvoza od 240 milijuna eura ili čak 17,9 posto, pri čemu smo izvezli hrane i pića za 157,6 milijuna eura. Ali i uvoz je dalje rastao za značajnih 9,6 posto, te je uvoz hrane narastao na 254,7 milijuna eura. Važno je da je u 2016. godini nastavljen trend rasta izvoza koji je veći od rasta uvoza. Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je velik, ali se ipak polako smanjuje.

Glavno izvozno tržište više nije Bosna i Hercegovina, nego se značajan rast izvoza postiže u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj i Austriji. Izvoz u Italiju je samo u 2016. godini narastao 63 posto i u prvih devet mjeseci znatno nadmašio vrijednost ostvarenu u cijeloj prošloj godini. S druge strane, izvoz u zemlje CEFTE kontinuirano pada. U 2016. primjetan je pad izvoza u Srbiju, i to više od 15 posto u odnosu na godinu prije, kaže Blažić.

(Glas Slavonije)



Priopćenja