Japansko gospodarstvo poraslo anemičnih 0,2 posto

Japansko gospodarstvo poraslo je u proteklom tromjesečju 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu, što je još jedan udarac vladinoj reformskoj politici.

Prema u ponedjeljak objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod u drugom je tromjesečju stagnirao u odnosu na prethodni kvartal, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini. U anketi Reutersa analitičari su očekivali rast BDP-a na kvartalnoj razini za 0,2, a na godišnjoj za 0,7 posto.

Sve to pokazuje da stimulativna politika vlade premijera Shinzo Abea nije uspjela potaknuti veću potrošnju kućanstava i rast gospodarstva. Vlada premijera Abea već godinama nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom poticajnih mjera, nazvanih po njemu 'Abenomijom'. Međutim, unatoč golemim poticajima japanskih vlasti i tamošnje središnje banke, treće po veličini svjetsko gospodarstvo već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom gospodarstva. Od globalne financijske krize 2008. godine čak je četiri puta zaronilo u recesiju.

(Hina)



Priopćenja