Hrvatske tvrtke povećavaju ulaganja u istraživanje i razvoj

Prema četvrtom „Izvještaju o aktivnostima istraživanja i razvoja“, kojeg je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, nastavlja se trend od prethodne dvije godine te većina hrvatskih tvrtki planira povećati razinu ulaganja u istraživanje i razvoj (I&R) u budućem razdoblju.

„U ovogodišnjem izvještaju 30 posto tvrtki je odgovorilo da troši više od 10 posto prihoda, što je nešto više od nalaza prošlogodišnjeg ispitivanja kada je 21 posto tvrtki ulagalo više od 10 posto prihoda. Također, u istraživanju je samo 3 posto ispitanika odgovorilo kako ne zna koliko je uložilo u I&R, dok je prošle godine to bilo 13 posto, stoga se čini da hrvatske tvrtke imaju sve manje nedoumica s definiranjem I&R aktivnosti.“, navodi Sonja Ifković, direktorica u Deloitteu zadužena za istraživanje i razvoj.

Europska komisija Hrvatskoj je odobrila ključni dokument za I&R, Strategiju pametne specijalizacije (S3) koja je preduvjet za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Hrvatskoj je na raspolaganju 665 milijuna eura (za privatni i javni sektor) za jačanje gospodarstva primjenom I&R. U 2015. godini hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju su bile potpore HAMAG-BICRO za I&R i potpore centralno financirane iz EU, poput Horizona 2020.

Dio tvrtki koji koristi novčane potpore iznosi 33 posto što pokazuje trend povećanja onih koji koriste potpore, s obzirom da je prema prošlogodišnjem istraživanju broj onih koji su koristili potpore bio 21 posto. Među tvrtkama koje koriste potpore, 77 posto koristi EU potpore Strukturnih i investicijskih fondova, a 38 posto tvrtki koristi potpore Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i 31 posto koristi EU potpore koje se dodjeljuju na centralnoj razini (npr. Horizon 2020 i Eurostars).

(Hina)



Priopćenja