Počela primjena SEPA pravila u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u ponedjeljak započelo izvršenje SEPA platnih transakcija, odnosno u platnom je prometu započela primjena europskih, SEPA pravila za plaćanja u kunama i eurima.  

SEPA (Single Euro Payments Area) projekt je jedinstvenog tržišta za platne usluge na kojem je građanima, poslovnim subjektima i javnim tijelima moguće izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima primjenom jedinstvenih shema, pravila i postupaka koji se jednako primjenjuju na cijelom SEPA području. Cilj inicijative SEPA-e je uspostava jedinstvenog sustava platnog prometa, a područje SEPA-e obuhvaća 34 države - sve članice EU-a te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino.

Inače, Hrvatska je ulaskom u EU bila obvezna usvojiti SEPA pravila za sve nacionalne i prekogranične transakcije u eurima, a hrvatska bankovna zajednica, u suradnji s HNB-om, je odlučila da će se ta pravila primjenjivati i na sve kunske transakcije. Za države članica koje nemaju euro kao nacionalnu valutu krajnji rok za uvođenje standarda SEPA-e je 31. listopada 2016. godine.

U Hrvatskoj je Nacionalnim planom migracije na SEPA-u kao rok za implementaciju SEPA pravila i standarda za plaćanje i izravno terećenje za nacionalna plaćanja u kunama i nacionalna i prekogranična plaćanja u eurima prvotno bio planiran 1. travnja 2016. godine, no taj je rok prolongiran do 6. lipnja 2016. godine, a rok za izravna terećenja u kunama je 1. veljače 2017. (prvotno je bio planiran 1. listopada 2016.).  

(Hina)



Priopćenja