Britanske naftne kompanije planiraju nove uštede

Više od 40 posto britanskih naftnih i plinskih kompanija planira dodatno smanjiti troškove poslovanja i otpuštati radnike kao odgovor na krizu u toj industriji, pokazalo je istraživanje koje su objavili britanski mediji. Istraživanje Bank of Scotland i Lloyds Banking Groupa, provedeno između prosinca lani i veljače ove godine, pokazuje da trećina poduzeća planira dodatno rezanje radnih mjesta tijekom ove godine.

Od 141 ispitane tvrtke, 51 posto je otpuštalo u proteklih godinu dana.  U prošloj godini je izgubljeno oko 65.000 radnih mjesta povezanih s tom industrijom, što je 15 posto ukupnog broja. Četvrtina tvrtki kazala je da je ostvarila rast poslovanja zbog njegove diversifikacije na druge sektore. Veće tvrtke planiraju čak demontirati dio opreme u Sjevernom moru.

Male naftne tvrtke nadaju se većem poslu od ulaganja u obnovljive izvore energije. No, smanjila su se očekivanja da će taj posao doći iz industrije proizvodnje plina iz škriljca. Također je došlo do naglog smanjenja plana izvoza, s 91 posto u prošloj godini na 67 posto.

Britanske naftne kompanije očekuju da će istraživačke aktivnosti ostati prigušene dok cijena nafte ne poraste. Cijene barela u siječnju su se spustile ispod 28 dolara za barel, dok se sada kreću oko 50 dolara.

Na upit kada očekuju rast cijena na 75 do 80 dolara za barel,, 33 posto ispitanih kompanija odgovorilo je da bi se to trebalo desiti  do 2018. godine, a 38 posto da do toga neće doći prije  2020. Veće naftne tvrtke očekuju da će oporavak cijena trajati još i dulje.

"Pad cijena nafte na naslovnicama je diljem svijeta, to utječe na investicije i zapošljavanje ali je stvorilo i nepovoljna ekonomska kretanja, koja se osjećaju ne samo u toj industriji nego i širem  gospodarstvu", ocjenjuje stručnjak iz  Bank of Scotland Stuart White. "Uz  cijene nafte koje se trenutno kreću oko 50  dolara postoji nada da su one dotaknule dno te počele se polako i skromno oporavljati. Mnoge tvrtke, međutim, nesumnjivo su suočene s teškim odlukama o uštedama, radnim mjestima i investicijama".

(Hina)



Priopćenja