SAD podupire kineske tržišne reforme i smanjenje proizvodnih kapaciteta

Sjedinjene Države podupiru nastojanja Kine da smanji višak proizvodnih kapaciteta i pozivaju Peking da u sklopu procesa ekonomske tranzicije ojača osobnu potražnju mjerama proračunske i monetarne politike, kazao je u ponedjeljak američki ministar financija Jack Lew. "Višak kapaciteta iskrivljuje odnose na globalnim tržištima i šteti im", kazao je američki ministar prema tekstu pripremljenog govora na početku bilateralnih razgovora u Pekingu. "Provedba mjera kako bi se značajno smanjila proizvodnja u čitavom niz sektora koji trpe negativne posljedice prekomjernih kapaciteta, uključujući čelik i aluminij, od presudne je važnosti za funkcioniranje i stabilnost međunarodnih tržišta", naglasio je Lew.

Dvije će zemlje po njegovim riječima ovoga tjedna na redovnom godišnjem američko-kineskom Strateškom i ekonomskom dijalogu u Pekingu raspravljati o mogućnostima poticanja održivog i uravnoteženog rasta i boljeg funkcioniranja i stabilnosti financijskog sektora.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u ponedjeljak da će Kina nastaviti sa strukturnim reformama i da će se više otvoriti prema svijetu. "Posve smo uvjereni da Kina može ostvariti svoje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja", naglasio je kineski predsjednik. Istaknuo je i važnost sklapanja bilateralnog investicijskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama. "Moramo uložiti maksimalne napore kako bismo što prije sklopili uzajamno koristan kinesko-američki sporazum o ulaganjima i stvorili nove svijetle točke u bilateralnoj ekonomskoj i trgovinskoj suradnji", kazao je Xi u govoru na otvaranju skupa.

Osmi kinesko-američki Strateški i ekonomski dijalog održava se u ponedjeljak i utorak 6. i 7. lipnja u Pekingu.

(Hina)



Priopćenja