Inovacije presudne za opstanak

Oni koji ne posvećuju dostatnu pozornost inovacijama mogli bi biti ostati izvan biznisa, rečeno je u četvrtak na seminaru 'Švedski investitori i institucije inovacijskog ekosustava u Hrvatskoj'. Seminar u HUB-u 385, na kojem se raspravljalo o važnosti inovacija za rast nacionalnih ekonomija, održan je u organizaciji Business Swedensa- švedskog trgovinsko-investicijskog vijeća te švedskog Veleposlanstva u Hrvatskoj.

Stockholm je, istaknuto je na skupu, među šest vodećih svjetskih startup središta, uz Silicon Valley, Peking, New York, London i Berlin. Glavni švedski grad drugo je najproduktivnije tehnološko središte na svijetu sa 6,3 kompanije vrjednije od milijardu dolara na milijun stanovnika. Samo 2014. godine, u švedske startupe investirano je 434, a godinu prije 335 milijuna dolara.

Švedski zamjenik ministra poduzetništva i inovacija Oscar Standstrom, uz otvorene granice, među glavne postulate kojima Švedska može zahvaliti svoj rast ubrojio je inovacije. Faktori uspjeha švedskog inovacijskog sustava su na globalnom fokusu, ali i ulaganju u obrazovanje još od predškolske dobi, što rezultira visokoobrazovanom populacijom, a svoje su odigrali i rani vladini poticaji informatizacije zbog kojih su računala i internet široko rasprostranjeni.

"Vlade ne mogu narediti inovacije, to je u ljudima", istaknuo je švedski doministar ukazavši nekoliko puta na važnost investiranja u edukaciju.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić istaknuo je kako Hrvatska mora odlučiti kojim će putem ići. On očekuje promjene u načinu razmišljanja. "Fokusirani smo na velike investicije, ali pitanje je li to rješenje za Hrvatsku. Mnogo više fokusa bi trebalo bi staviti na nove kompanije", kazao je uz ostalo Panenić. Istaknuo je kako se vlasnici mnogih hrvatskih startup kompanija žale da nemaju potporu državnog sustava najavivši promjene u tom smjeru.

"Suočavamo se s problemom kompetitivnosti na jedinstvenom europskom tržištu, ali zato su kompanije Europske unije itekako konkurentne kod nas. Hrvatska je usvojila strategiju za inovacije do 2020. godine, a cilj nam je uz ostalo povući dostupna europska sredstva koja se daju za tu namjenu", rekao je Panenić.  "Vrijeme i sredstva su ograničeni i zato moramo djelovati brzo i pametno. Vrijeme je za promjene", istaknuo je.

(Hina)



Priopćenja