WTO oštro srezao procjenu rasta svjetske trgovine u 2016.

Svjetska trgovina ove će godine porasti po stopi od 2,8 posto, znatno manje od prvotno projiciranih 3,9 posto, objavila je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija (WTO), predviđajući ipak oporavak trgovinske razmjene u 2017. godini. 

Iduće godine rast trgovinske razmjene trebao bi ponovno ubrzati, na 3,6 posto, čime bi prvi puta u šest godina premašio razinu od tri posto, objavio je WTO, čije se procjene temelje na gospodarskom rastu od 2,4 posto u 2016. i od 2,7 posto u 2017. godini.

U proteklih je pet godina WTO redovno naniže korigirao preliminarne procjene zbog previše optimističnih predviđanja gospodarskog rasta. Nakon financijske krize trgovina je rasla u skladu s globalnim gospodarskim rastom, dok je u godinama prije krize rasla dvostruko snažnije.

Rizici po najnovije procjene rasta i dalje su u većoj mjeri nepovoljni, uključujući oštrije od očekivanog usporavanje kineskog gospodarstva, pojačanu volatilnost na financijskim tržištima i izloženost zemalja s velikom vanjskom zaduženošću oštrim oscilacijama valutnim tečajevima.

"Postoji i ograničeni prostor za poboljšanje, ako usvojene mjere monetarne politike podupru aktivnosti u eurozoni", kazao je glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo.

Globalna robna razmjena porasla je za 2,8 posto u 2015. godini, bazirano na obujmu, no vrijednosno iskazano izvoz je oslabio za 13,5 posto jer su rast tečaja dolara i oštar pad cijena roba pritisnuli vrijednost izvoza širom svijeta.

Vrijednost izvoza usluga također je smanjena, za 6,4 posto, a dodatno je njezin pad intenziviran zbog pada cijena na tržištima roba, budući da su cijene prijevoza suhog tereta skliznule na rekordno niske razine.

(Hina)



Priopćenja