Obama o Panamskim dokumentima: utaja poreza je velik globalni problem

Informacije o masovnom korištenju poreznih oaza podsjetnik su da je "izbjegavanje plaćanja poreza veliki globalni problem", izjavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama u svom prvom komentaru tzv. Panamskih dokumenata.

Istaknuo je da je borba protiv utaje poreza visoko na dnevnom redu međunarodnih sastanaka. "Uvijek će biti nekih nedopuštenih tokova novca oko svijeta, ali ne smijemo ih olakšavati", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući. "Ne smijemo legalizirati tranaskcije koje služe samo izbjegavanju plaćanja poreza. Jedan od velikih problema jest taj što su te operacije zakonite, a ne protuzakonite", rekao je Obama, prenosi agencija AFP.  Pozvao je američki Kongres da poduzme mjere kojima bi se američkim kompanijama onemogućilo da koriste rupe u poreznim zakonima radi izbjegavanja plaćanja poreza.

Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca otkrili su goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama. Po podacima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, novac su skrivali svjetski bogataši, državnici, FIFA  i političari. Panama je u utorak priopćila da otvara istragu o tom globalnom skandalu naglasivši da je njezin cilj utvrditi jesu li zaista počinjena kaznena djela, tko ih je počinio te eventualnu financijsku štetu. Više zemalja već je priopćilo da je otvorilo istrage, među njima Austrija, Švedska, Nizozemska, Australija i Novi Zeland.

(Hina)



Priopćenja