Stagnacija talijanskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2014.

Talijanski statistički ured Istat jučer je potvrdio preliminarnu procjenu da je talijansko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2014. godine stagniralo u odnosu na tromjesečje ranije, te je na godišnjoj razini prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima zabilježilo pad aktivnosti od 0,5%. Pad aktivnosti nešto je veći od početno procijenjenih 0,3%. Time je potvrđeno da je treću godinu zaredom talijansko gospodarstvo zabilježilo pad aktivnosti u odnosu na godinu ranije.

Izvoz je na tromjesečnoj razini porastao 1,6%, te za 3,8% u odnosu na posljednja tri mjeseca 2013. godine. Uvoz je uvećan 0,3% u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 2,0% u odnosu na isto tromjesečje godine ranije.

Za prvo ovogodišnje tromjesečje Istat je u odvojenom mjesečnom pregledu stanja u gospodarstvu, objavljenom 03. ožujka, prognozirao umjeren rast BDP-a za 0,1% u odnosu na prethodno tromjesečje, pozivajući se pritom na poboljšano povjerenje kompanija i potrošača u veljači, rast industrijske proizvodnje u prosincu i prometa u uslužnom sektoru u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. Među pokretačima oporavka izdvaja se snažnija inozemna potražnja, za koju se očekuje da će dodatno profitirati od slabijeg eura i poboljšane konkurentnosti proizišle iz slabijeg rasta jediničnih troškova rada.

Prema preliminarnim procjenama stopa slobodnih radnih mjesta u posljednja tri mjeseca 2014. godine ostala je ista kao i u zadnjem tromjesečju 2013. i iznosila je 0,5%. Europska komisija je u svojim gospodarskim prognozama objavljenima u veljači najavila blago povećanje zaposlenosti u Italiji u idućim mjesecima, pa bi nezaposlenost s očekivanim jačanjem gospodarstva u ovoj godini trebala pasti na 12,4%. To potvrđuje i podatak da je desezonirana stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju ove godine iznosila 12,6% ekonomski aktivnog stanovništva, u odnosu na rekordnih 13,2% koliko je prema podacima Eurostata iznosila u studenome lani.

 

Izvor: HINA



Priopćenja