OBAVIJEST 6. ožujak 2015. godine je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sniženje/ukidanje carina i otvaranje kvota, koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2016. godine., Zagreb, Hrvatska

Sniženje carina u EU moguće je zatražiti isključivo putem instituta tarifnih suspenzija/kvota koji je posebna trgovinska mjera usmjerena jačanju konkurentnosti industrije EU-a. Tarifnim suspenzijama/kvotama omogućuje se proizvođačima potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja carine za sirovine, polugotove proizvode ili komponente koje se ugrađuju u gotov proizvod.
Zahtjev se podnosi Europskoj komisiji putem nadležnog tijela države članice – Republika Hrvatska -Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje prezentira zahtjev i zastupa interese podnositelja.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaprima zahtjeve za sniženje/ukidanje carina i otvaranje  kvota najkasnije do 6. ožujka 2015. godine.  Zahtjevi se dostavljaju elektroničkim putem.
Detaljnije informacije, uvjeti i obrasci za podnošenje zahtjeva nalaze se na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova - Gospodarska diplomacija/Trgovinska politika/Tarifne suspenzije  https://mvep.gov.hr/gdtrgovinska-politika-europske-unije/tarifne-suspenzije/



Priopćenja