Ljubljanska burza u 2014. godini

Događaje na Ljubljanskoj burzi tijekom 2014. godine obilježio je rast prometa i tečajeva, a stručnjaci navode da je tome najviše poticaja dala započeta privatizacija državnih tvrtki, te prodaja velikih kompanija kao što su Mercator i Aerodrom Ljubljana.

Cjelokupan promet u ovoj godini na Ljubljanskoj burzi iznosio je 686 milijuna EUR, što je 75% više nego u 2013. godini, a 88,6 % prometa realizirano je kupnjom i prodajom dionica. Najviše se trgovalo dionicama farmaceutske industrije Krka, a zaključeni su i postupci prodaje Mercatora i Aerodroma Ljubljana vrijedni više stotina milijuna eura.

Koncern Agrokor u lipnju je zaključio kupovinu većinskog udjela najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator, plativši za 53% dionica dogovorenu cijenu od skoro 240 milijuna eura, nakon čega je pod istim uvjetima preuzeo skoro 90 posto dionica i izvršio dokapitalizaciju Mercatora, u najvećoj financijskoj operaciji u regiji ove godine. Uspješno je završena i prodaja 75,5% dionica Aerodroma Ljubljana iz državnog portfelja za koje je njemački Fraport platio 230 milijuna eura, otkupivši kasnije i preostale dionice tvrtke koja upravlja zračnom lukom Brnik.

Na rast tečajeva i prometa na Ljubljanskoj burzi djelovala je privatizacija, odnosno početak prodaje državnih poduzeća i banaka koju je odobrio prijašnji sastav parlamenta, ocjenjuju slovenski burzovni analitičari. Prodaja Mercatora, kompanije Letrika, te Aerodroma Ljubljana pokazala je da vlada s privatizacijom misli ozbiljno, kazao je burzovni analitičar Domen Granda, dodavši da su na neke tečajeve odnosno njihov rast utjecali i pozitivni poslovni rezultati.

Najveći uzlet na Ljubljanskoj burzi doživjele su dionice Pivovarne Laško (PL), koje su u 2014. godini porasle 486 %, a na to su djelovale i najave dokapitalizacije te moguća prodaja dviju pivovara strateškim investitorima.



Priopćenja