Veliki potencijal za slovenski izvoz u Kinu

Ministar poljoprivrede Dejan Židan najavljuje u intervjuu za STA da će se ove godine intenzivnije prihvatiti projekta slovenskog državnog šumarskog poduzeća. „Žao mi je da prijašnjoj Vladi nije uspjelo po hitnom postupku osnovati državno šumarsko poduzeće, jer bismo time neke stvari lakše uradili. U veljači će Ministarstvo na temelju razgovora sa stranim stručnjacima i na temelju prijašnjih prijedloga zakona pripremiti polazišta koja ćemo predstaviti koalicijskim partnerima i Vladi,“ rekao je Židan. Najkasnije do ožujka želi postići suglasnost oko zakona, a poduzeće bi trebalo biti osnovano do kraja godine.

Osim toga, govorio je o slovenskoj potrazi za novim tržištima, gdje je najvažnija Kina. „Prošle godine nas je posjetila delegacija kineskog Ministarstva poljoprivrede, a potom i jaka gospodarska delegacija pod vodstvom potpredsjednika Vlade. Kina je, naime, donijela političku odluku da treba smanjiti veliku razliku između slovenskog i kineskog izvoza,“ rekao je Židan.

U sektoru hrane, iz Slovenije se u Kinu najviše izvozi vino, gdje  vidi mogućnost rasta na deset milijuna litara godišnje. Slovenija u Kinu trenutno izvozi milijun litara vina. Otvaraju se i mogućnosti za mlijeko i mliječne proizvode, te meso i mesne prerađevine. Židan najavljuje da će u listopadu sa snažnom gospodarskom delegacijom posjetiti Kinu.



Priopćenja