Zemlje Višegradske skupine velika šansa za hrvatske tvrtke

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, države Višegradske skupine, čija tržišta broje oko 70 milijuna potrošača, pružaju brojne mogućnosti za gospodarsku suradnju s hrvatskim tvrtkama. Zaključak je to gospodarskog foruma koji je u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupio tvrtke iz te skupine koje posluju u Hrvatskoj te domaće koje posluju na tržištima V4.

“Otkad su ušle u EU, zemlje V4 skupine podigle su prosječni godišnji rast za oko 1%, četvrti su po veličini izvoznik u Uniji i drugi europski izvoznik automobila, nakon Njemačke”, kazao je Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove. Dodao je da su mogućnosti za suradnju na tom velikom i atraktivnom tržištu vrlo šarolike, od ulaganja u prehrambeno-tehnološku industriju, proizvodnju strojeva, dijelova za automobile i osiguravateljsku industriju.
Pomoćnica direktorice Sektora za međunarodne poslove HGK Silva Stipić Kobali kazala je da je robna razmjena između Hrvatske i zemalja V4 u 2013. iznosila 2,46 milijardi EUR-a ili 10% ukupne razmjene Hrvatske. Razmjena je najveća bila s Mađarskom, gotovo 1,2 milijarde EUR-a. Što se tiče izravnih stranih ulaganja, Hrvatska je ulagala u Poljsku, dok je kod nas najviše ulagala Mađarska koja je četvrta na ljestvici najaktivnijih stranih ulagača.

Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/hrvatska/zemlje-visegradske-skupine-velika-sansa-za-nase-tvrtke-284080



Priopćenja