Povećanje doznaka dijaspore Bosni i Hercegovini

Prema službenim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, u prvom polugodištu ove godine dijaspora je u BiH doznačila 1,78 milijardi KM, što je za 50,4 milijuna KM više nego u istom lanjskom razdoblju 2013. godine.  Na osobne doznake građanima BiH otpada 1,044 milijarde KM, a svi ostali transferi iznose 736 milijuna KM. U kategoriji ostalih transfera najviše doznaka odnosi se na mirovine – čak 712,6 milijuna KM.

Spomenuta brojka od 1,78 milijardi KM nije konačna te joj treba dodati još oko 350 milijuna KM jer Centralna banka BiH bilježi i knjiži samo doznake stigle preko bankarskih računa. Po procjenama, najmanje 20 % od službene svote dijaspora pošalje građanima u BiH drugim kanalima i to u gotovini. U to nije uračunat novac koji stiže u sklopu humanitarnih akcija niti izravna ulaganja dijaspore u obnovu svojih stambenih objekata i infrastrukture.

Prema stručnim tumačenjima, povećanje doznaka od 50,4 milijuna KM u prvom ovogodišnjem polugodištu, u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, povezuje se s reagiranjem dijaspore na k posljedice svibanjskih poplava i pomoć koju je poslala. Pretpostavlja se da novčane doznake dijaspore sudjeluju s oko 18 %posto u bruto društvenom proizvodu Bosne i Hercegovine!



Priopćenja