Atlantic grupa preuzela srpsku tvrtku Foodland

Službeno je potvrđeno da je Atlantic Grupa potpisala ugovor o potpunom preuzimanju srpske prehrambene kompanije Foodland. Ugovor formalno stupa na snagu nakon dobivanja odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije koje se očekuje početkom sljedeće godine.

Foodland je poznat proizvođač ajvara, različitih proizvoda od voća i povrća, voćnih namaza, sokova i džemova koji posluje pod brandom Bakina tajna. Od ukupne proizvodnje, 40% je namijenjeno izvozu.  Izvozi se u više od 20 zemalja, a oko trećine izvoza odlazi na   tržišta izvan regije (zapadnoeuropsko, američko, australsko, rusko i japansko). Proizvodnja se odvija uglavnom ručno i na tradicionalan način, a proizvodi se pakiraju u zanimljivu i prepoznatljivu ambalažu.

Foodland je  tvrtka srednje veličine i posljednji podaci o njezinom poslovanju govore da je u 2013. godine ostvarila prihod od 1,2 mlrd. dinara što je nešto više od 10 mil. €. Posluje s dobiti  većoj od 100.000 €, ali se iz bilanca poslovanja može uočiti visoka zaduženost: kratkoročne obveze su veće od 7 mil. €, a dugoročne iznose oko 1,5 mil. €. Zaduženost je dvostruko veća od kapitala što je bio signal potrebe za žurnom dokapitalizacijom ili jakim strateškim partnerom.



Priopćenja