Mljekari BiH održali prosvjed upozorenja

Mljekari s područja cijele BiH održali su jučer u podne prosvjed upozorenja blokiravši ili prijeteći blokadom većeg dijela carinskih terminala na graničnim prijelazima zbog navodno povećanog uvoza jeftinijeg mlijeka iz EU, odnosno borbe protiv nelojalne EU konkurencije. Mljekari drže kako je navodno povećani uvoz jeftinijeg mlijeka u BiH iz EU izravna posljedica retorzivnih ruskih mjera prema EU i izbacivanja europskog mlijeka s ruskog tržišta. Zatražili su stoga od vlasti zabranu uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH sve dok se ne uvedu prelevmani na uvozno mlijeko u iznosu od 72 pfeninga po litri i ne osigura bolji plasman  proizvoda BiH na strana tržišta. Mljekari su ostali nezadovoljni što nadležne vlasti nisu odmah prihvatile njihove zahtjeve, već im je na sastanku njihovih predstavnika s federalnim ministrom poljoprivrede Jerkom Ivankovićem Lijanovićem općenito obećano stvaranje boljih uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, većim poticajima za poljoprivredu i boljim povlačenjem sredstava iz pred-pristupnih europskih fondova. Po riječima Lijanovića, nakon ulaska Hrvatske u EU, BiH je izgubila tržište za 50 milijuna litara mlijeka. Obećao je, u suradnji s Vladom  i novim sazivom  Parlamenta FBiH, pokušati iznaći interventna sredstva, kojima bi se mljekarima pomoglo izvesti viškove mlijeka u zemlje u koje BiH može izvoziti. Mljekare obećanja nisu zadovoljila te su najavili nastavak svojih barikada do ispunjenja zahtjeva.

Na zahtjeve mljekara referirao se i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić ustvrdivši kako nije točna  tvrdnja o povećanju uvoza mlijeka u BiH. Također je kazao kako mlijeko i mliječni proizvodi kao poljoprivredni proizvodi ne mogu biti podložni uvođenju nekih trošarina jer bi se one u tom slučaju primjenjivale i na inozemne, ali i domaće proizvode, a uvođenje prelevmana ili povećanje carinskih stopa na uvozno mlijeko zahtijevalo bi izmjene Zakona o carinskoj tarifi BiH, o čemu je teško govoriti u vrijeme konstituiranja novog saziva Parlamentarne skupštine.

Do poteškoća dolazi jer BiH ne može uvoditi prelevmane ili slične protekcionističke mjere budući da bi to bilo u suprotnosti s Privremenim sporazumom BiH s EU. Dodatni je problem neprilagodba odgovarajućih propisa, tzv. sanitetskog paketa EU standardima, što bi omogućilo izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na hrvatsko i ostatak tržišta EU. Naime, Inspekcija za hranu i veterinarstvo iz Dublina je prigodom posljednjeg posjeta BiH konstatirala kako su proizvođači mesa i mlijeka BiH u velikoj mjeri usklađeni s EU standardima dok su institucije puno manjkavije odradile svoj posao.



Priopćenja