MMF smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva

U redovnim jesenskim prognozama Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i sada očekuje da će ove godine porasti za 3,3%, dok bi iduće godine rast trebao iznositi 3,8%. MMF ističe kako se unatoč teškoćama neujednačeni globalni oporavak  nastavlja, a prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo snižene su najvećim dijelom zbog slabije nego što se očekivalo globalne aktivnosti u prvom polugodištu ove godine. Pritom je nova procijenjena stopa rasta za 0,4 postotna boda niža u usporedbi s prognozom MMF-a za svjetsko gospodarstvo iz travnja. Prognoza rasta za 2015. godinu također je snižena za 0,2 postotna boda. Prema MMF-ovim prognozama američko će gospodarstvo u ovoj godini rasti za 0,5 postotnih bodova na 2,2%, dok bi u idućoj godini BDP SAD-a trebao porasti 3,1%. Procjene rasta eurozone u ovoj godini MMF je smanjio za 0,3 postotna boda na 0,8%, dok u idućoj godini očekuje rast gospodarstva za 1,3%. Pritom je MMF smanjio procjenu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini sa 1,9% na 1,4%, dok bi francusko gospodarstvo trebalo porasti 0,4%, 0,4 postotna boda manje nego što je procjenjivao u proljeće. Italija će prema procjenama MMF-a i ove godine završiti u recesiji s padom gospodarstva za 0,2%.

U MMF-u ističu da su rizici za slabljenje gospodarskih izgleda ojačali od proljeća ove godine. Kratkoročni rizici uključuju produbljivanje geopolitičkih napetosti, a srednjoročni stagnaciju i slabi potencijal rasta u razvijenim gospodarstvima, te slabljenje potencijalnog rasta na tržištima u nastajanju. Obzirom na pojačane rizike povećanje postojećeg i potencijalnog rasta mora ostati prioritet. U razvijenim gospodarstvima to će zahtijevati kontinuiranu podršku monetarne politike i fiskalne prilagodbe koje trebaju biti usklađene u tempu i sastavu kako bi podupirale i oporavak i dugoročni rast. U nizu gospodarstava smatra MMF povećanje državnih ulaganja u infrastrukturu moglo bi također pružiti podršku potražnji u kratkom roku i pripomoći povećanju potencijalne proizvodnje. U razvijenim gospodarstvima, kao i na tržištima u nastajanju i u gospodarstvima u razvoju općenito postoji hitna potreba za strukturnim reformama kako bi se ojačao potencijal rasta odnosno postigao održiviji rast. Analitičari MMF-a smanjili su i prognoze rasta japanskog gospodarstva u ovoj godini i to za 0,7 postotnih bodova na 0,9%. Prognoza rasta Kine u ovoj godini je nepromijenjena te iznosi 7,4%, dok u idućoj godini očekuje usporavanje rasta na 7,1%.

Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/mmf-smanjio-procjene-rasta-globalnog-gospodarstva-rizici-ojacali-280877Priopćenja