Grčka smanjuje porez nakon pet godina

Prijedlog proračuna grčke Vlade za 2015. godinu koji je predstavljen ovaj tjedan, po prvi puta u 40 godina bit će uravnotežen, a nakon pet godina stroge štednje uključivat će i smanjenje poreznog rasterećenja građana.

Grčki ministar financija Gikas Hardouvelis najavio je ukidanje poreza solidarnosti koji su plaćali građani s dohotkom iznad 12.000 EUR-a, te smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje kako bi se potaknulo zapošljavanje. Za 30% bit će smanjen i poseban porez na lož-ulje uveden 2012. godine koji je grčko nacionalno udruženje trgovaca gorivom odmah proglasilo fijaskom. Uvođenje tog poreza smanjilo je potrošnju lož-ulja za više od dvije trećine, te je izazvalo pad proračunskih prihoda za oko 400 milijuna EUR-a.

Ostale mjere uključuju ukidanje odluke o rezanju plaća u javnom sektoru temeljem presude grčkog vrhovnoga suda da je taj potez protuzakonit, te omogućavanje neredovitim poreznim platišama da podmiruju svoje obveze kroz duže vremensko razdoblje i u više rata. U rujnu je grčki premijer Samaras u raspravi o poreznoj reformi koja bi zemlju učinila znatno konkurentnijom najavio da će smanjiti najvišu stopu poreza na dohodak sa 42% na 32%, poreza na dobit sa 25% na 15%, te da će sniziti stope poreza na dodanu vrijednost i promet nekretninama. Grčko gospodarstvo u idućoj godini očekuje snažan oporavak po procijenjenoj stopi rasta BDP-a od 2,9%, a Vlada očekuje da će 2015. godina biti prva u kojoj će zemlja ostvariti uglavnom uravnoteženi proračun s nominalnim deficitom od 0,2% BDP-a. Izuzmu li se iz proračuna otplate rata kredita proračun bi imao višak od 3% BDP-a.

Izvor: Poslovni.hr

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/prvo-smanjenje-poreza-u-grckoj-nakon-pet-godina-stednje-280891Priopćenja