Banco de Portugal spašava bankarski sustav Portugala


Banco de Portugal uspjela je spriječiti slom cjelokupnog bankarskog sustava Portugala koji bi nastupio bankrotom banke Espirito Santo, ali odvajanjem financijskog sustava od gospodarskog dijela grupe i bankarskih poslova povezanih s ostalim djelatnostima Grupe nisu riješeni problemi koji nastaju za cjelokupno gospodarstvo Portugala, kao i za gospodarsku vjerodostojnost zemlje.

Grupa Espirito Santo uključena je u gotovo sve sektore portugalskog gospodarstva poput poljoprivrede, industrije, uslužnih djelatnosti (turizma, hotelijerstva, telekomunikacija), zdravstva, osiguravajućih društava, zrakoplovnih kompanija, putničkih agencija i to ne samo u Portugalu nego i u svim zemljama portugalskog govornog područja, te u Sjevernoj i Južnoj Americi, na Afričkom kontinentu, Aziji i Europi (Španjolska, Švicarska, Francuska, Luksemburg itd).

Banco de Portugal razdijelio je imovinu Grupe na tzv. "lošu banku" Espirito Santo i Novu banku, tako da je povećao kapital Banke Espitrito Santo s 3,5 milijarde EUR-a. "Čisti“ poslovi banke - ulozi pojedinaca, kreditni sustav i zdravi dijelovi financijsko-poslovnog diva tako postaju jedna jedinica, pod nazivom Nova banka, a u "lošoj“ banci ostaju svi dioničari s više od 2%, te svi poslovi koji proizvode gubitke. Nova banka posluje pod vodstvom novog upravnog odbora zahvaljujući dodavanju kapitala u iznosu od oko 4 milijarde EUR-a, putem nedavno osnovanog Fonda za rezoluciju. Banka se mora prodati najkasnije za dvije godine, tijekom kojih teku kamate Fonda za rezoluciju (ispod 3%), te se od novca dobivenog kupovinom mora vratiti taj dug uz kamate.



Priopćenja