Poslovna očekivanja u Njemačkoj u padu


Na temelju ankete münchenskog instituta za istraživanje gospodarstva, Ifo (Institut für Wirtschaftsforschug), objavljen je indeks raspoloženja i očekivanja poslovanja tvrtki Sjeverne Rajne Vestfalije (NRW) za narednih šest mjeseci. Istraživanje se temelji na ispitivanju 1000 tvrtki NRW koje procjenjuju razvoj budućih poslovnih aktivnosti poduzeća NRW-a.

Rezultati indeksa su treći put u nizu negativni, što makroekonomisti tumače kao prve naznake moguće predstojeće recesije. U odnosu na prethodno istraživanje rezultat se pogoršao sa 11,2 poena na 6,8, što je najniži iznos od studenog 2013. godine. Iako je na razini SR Njemačke rezultat istraživanja, također, negativan, raspoloženje i očekivanja poslodavaca su manje pesimistična na području cijele Njemačke nego u NRW. Makroekonomisti uglednog istraživačkog instituta Ifo smatraju kako je u narednom tromjesečju za očekivati manji pad gospodarskog rasta u Njemačkoj, s obzirom na to da je njemačko gospodarstvo raslo u prvom tromjesečju 2014. za 0,8% u odnosu na prethodno tromjesečje.

 Spomenuta korekcija rasta posebno će se osjetiti u NRW, tvrde ekonomski analitičari u svojoj završnoj ocjeni, napominjući kako se poslovni optimizam proteklih devet mjeseci nije prenio u prvo polugodište 2014. Posebno industrijski sektor NRW manje je optimističan glede vanjskotrgovinskih aktivnosti nego što je to bio slučaj krajem 2013. Jedan od razloga za negativna očekivanja poduzeća NRW analitičari vide u Ukrajinskoj krizi.Priopćenja