Gospodarski pokazatelji Islanda

Analitičari islandske banke Landsbankinn prognoziraju da bi gospodarski rast Islanda u ovoj godini mogao biti 3,7%, dok bi u 2015. godini mogao dosegnuti 6,8%. Krajem travnja inflacija je bila 2,3% (mjereno u godišnjem rasponu), što je manje od prognoziranih 2,5%.
Prema izvješću islandske marikulturne udruge, do kraja godine se očekuje porast produktivnosti u tom sektoru od 60%. Ukoliko se nastavi sa sadašnjim rastom proizvodnje na ribljim farmama, one će u slijedećih deset godina proizvesti od 80 do 90 tisuća tona ribe, od čega će većina biti za izvoz.
Islandsko-kineski bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini (prvi takav sklopljen između jedne zemlje članice EFTA/EGP i Kine) stupit će na snagu 1. srpnja 2014. godine, obzirom da su ga potvrdile obje strane. Čak 90% vrijednosti islandskog izvoza u Kinu čine ribe i drugi morski proizvodi.
Vrijednost islandske vanjskotrgovinske razmjene u  prvih pet mjeseci ove godine, bila je 463 milijarde ISK (1,86 milijardi EUR-a), pri čemu je islandski izvoz vrijedio 245 milijardi ISK (1,5 milijardi EUR-a), a uvoz 218 milijardi ISK (1,36 milijardi EUR-a).



Priopćenja